Ika tak ada la pro sangat dalam masak memasak ni. Tapi alhamdulillah, cuti semester 2 bulan ni Ika banyak belajar memasak dengan mak Ika. Tolong sikit2 kat dapur sambil2 tu ada la slot Q&A =D
Sesi soal oleh Ika dan jawab oleh mak Ika. Haaa..best kan? ^_^
Bila dah belajar tu, mesti la dapat serba sedikit ilmu kan. Tips2 yang boleh dikongsi, Ika catat dalam blog ni ea. Amboi~ dah advance. Tak pakai kertas dah sekarang, terus catat dalam blog kan~ Memang Ika masak bawak laptop pon sepanjang masa..hahaha *tipu2* =.='
Jom2. Let's begin :
1) Kalau nak masak pakai cili kering, tapi tak nak pedas sangat..cara potong cili kering tu haruslah menyerong supaya biji2 dalam cili tu senang dikeluarkan.
![]() |
| nampak tak garisan merah tu? Tu la cara potong dia. |
2) Kalau nak tumbuk cili dalam lesung batu, sebelah tangan pegang la pinggan yang jernih/lutsinar dan letakkan di hadapan muka bagi mengelakkan cili yang ditumbuk tu melompat ke dalam mata korang..hehe. Oh! Jangan risau pasal pinggan tu. Dia takkan halang pandangan korang kalau korang guna pinggan yang lutsinar. Motif la kan Ika suruh guna pinggan lutsinar tu =D
Pengalaman Ika waktu kenduri kat kampung dulu. Ika penah tengok mata seorang mak cik tu merah sebab cili melompat ke dalam mata dia waktu di tengah menumbuk cili. Merah kau mata dia. So, tak salah kalau ambil langkah berjaga-jaga.
3) Keladi tu gatal kan? Macam Ika yang suka asam pedas batang keladi, ini penting supaya batang keladi yang korang masak tu tak gatal bila korang makan. Sebelum masak batang keladi mengikut sesedap rasa korang, batang keladi tu seeloknya direbus/dicelur dahulu bagi menghilangkan gatal keladi. Pastu, baru la batang keladi tu boleh dimasak sesedap rasa =)
4) Kerabu mangga. Yummy~ Kalau nak buat kerabu mangga, mesti la ada mangga kan. Dan mangga tu adalah mangga muda. Mangga muda plak selalunya masam kan. Haaa...ni la nak cakap. Nak hilangkan sikit rasa masam tu, rendam la mangga muda yang dah diparut tu dalam air garam, pastu ramas2 mangga tu dalam air garam tadi (jangan sampai hancur plak). Mangga kalau masam sangat nak buat kerabu pun tak sedap sebab dia akan tenggelamkan rasa manis gula, pedas cili yang dicampur. Jadi, air garam ni akan hilangkan sikit rasa masam tu. Tapi tak hilangkan semua tau. Sikit ja. So, mangga tu akan jadi sedang2 ja masamnya. Rasa masam+manis+pedas dalam kerabu baru best kan?
Memasak itu sebenarnya seronok kalau korang enjoy. Tak payah rasa terpaksa ka apa. Cuma ikhlas ja, then korang akan rasa seronok nak masak =)
Sampai sini dulu ea. Banyak lagi yang Ika kena belajar. (sambung menuntut.....)
Selamat mencuba! (◕‿◕)


No comments:
Post a Comment